Vapa

Nieuws

2016/12/20

Met Tech Tour HAN ook naar High Tech Papierbedrijven

Met HAN Tech Tour naar hightech bedrijven Techniek verandert de wereld. Van het ontwikkelen van CO2-neutrale voertuigen, het verbeteren van energieopweken -opslagsystemen en het automatiseren van productieprocessen tot het creëren van sterkere gewassen en biobased materialen. De roep om jonge, hoogopgeleide mensen met verstand van slimme technologieën is groot in het bedrijfsleven. De faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft de expertise in huis om jongeren gedegen voor te bereiden op een toekomst in de techniek. Scholieren worden via de HAN Tech Tour geïnformeerd en geïnspireerd om voor techniek te kiezen. Dat kan door zelf te experimenteren in de HAN-truck vol techniek die middelbare scholen bezoekt. Een nieuwe mogelijkheid is om een hightech bedrijf in je eigen regio te bezoeken.

“Techniek is sexy, niet alleen voor whizzkids. Hoogopgeleide technici werken samen in een multidisciplinair team aan hoogwaardige technologie waar de wereld beter van wordt”, zegt Alex Dorgelo, verantwoordelijk voor de instroom van studenten bij de techniekopleidingen van de HAN. “Met name als het gaat om Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Automotive Engineering, HBO-ICT, Chemie en moleculaire plantenbiologie.” Vier op de tien hoogopgeleiden - hoger beroepsonderwijs plus wetenschappelijk onderwijs – moeten afstuderen in de techniek om aan de groeiende vraag van bedrijven te voldoen.

Helaas kiest slechts 23 procent van de havoleerlingen voor een technische hbo-opleiding. Dorgelo: “Samen met het bedrijfsleven bieden we havo-scholieren die zich oriënteren op een toekomst in de techniek en hun docenten de kans een kijkje in de keuken te nemen bij hightechbedrijven in de regio.“ Joris Spaan, projectmanager Human Talent Gelderland bij VAPA, juicht het initiatief van de HAN toe. “Er zijn heel veel bedrijven in de regio waarvan je van de buitenkant niet ziet wat er binnen gebeurt. En als je hier binnenstapt dan openbaart zich vaak een hightech omgeving waar robots een groot deel van het werk doen, geautomatiseerde systemen het proces en de logistiek verzorgen en duurzaam wordt omgesprongen met energie. Ook de papierindustrie is hightech en dat willen we graag aan geïnteresseerden laten zien. In de verwachting hiermee jongeren te enthousiasmeren voor techniek en docenten te helpen om de boodschap over te brengen.” Geïnteresseerde bedrijven en scholen kunnen zich melden, via: alex.dorgelo@han.nl.Click Me!